Olympus lanserer proffkamera for presse og naturfotografer

Vi har fått det første speilløse kameraet som tar mål av seg å konkurrere med Nikon D5 og Canon 1DX Mark II – Olympus OM-D E-M1X
Tiden da proffene valgte speilrefleks, og speilløst var for amatører er over. Da Nikon og Canon lanserte sine speilløse kameraer med fullformatbrikke i fjor høst var den tiden over. Men fortsatt manglet det et speilløst kamera med de samme egenskapene som toppmodellene fra disse produsentene.

Nå har Olympus plukket opp den ballen og lansert noe som ser ut som et interessant alternativ til de to store kjempene.

OM-D E-M1X ser ut som et typisk proffkamera med innebygd vertikalgrep, virkelig solid konstruksjon, knappene på riktig sted osv, og selv om dette er det største Olympus-kameraet, noen gang kanskje, er det en god del mindre enn konkurrentenes tilsvarende modeller. Det skyldes naturligvis at kameraet fortsatt bruker MicroFourThirds-systemet med en mindre bildebrikke.

Vi skal ikke her gå inn på forskjellene mellom store og små bildebrikker, men lurer du på det kan du lese denne
og denne artikkelen som omhandler temaet.

Forbedret bildestabiliator
Inni kameraet er det en god del å legge merke til av spennende muligheter, og den som vanligvis vekker mest oppmerksomhet er bildestabilisatoren. Den innebygde stabilisatoren i Olympus-kameraer er den beste du får. Noe av grunnen til det er at kameraene har relativt stor bildesirkel i forhold til brikkestørrelsen, og at en liten bildebrikke er lettere å flytte på enn en stor.

I E-M1X har stabilisatoren blitt dobbelt så bra som tidligere, og kan nå kompensere for inntil 7 blendertrinn, eller 7,5 trinn hvis du bruker et Olympus-objektiv med stabilisator. Det betyr i praksis at du kan håndholde kameraet 200 ganger så lenge som du kunne gjort uten bildestabilisator!

Håndholdt High Res
Olympus bruker ikke bare bildestabilisatoren til bildestabilisering. Den kan også brukes til å ta høyoppløste bilder ved å ta en rekke bilder der bildebrikken blir flyttet en halv piksel for hvert bilde, slik at man får hentet mye mer informasjon fra samme område.

Tidligere kunne man gjøre det med kameraet på stativ. Nå kan du også gjøre det håndholdt. Det betyr at i tillegg til å kunne flytte brikken med en nøyaktighet på en halv piksel, må kameraet også kompensere for håndbevegelsene dine i tillegg, og med samme nøyaktighet.

Det fungerte utmerket på stativ. Det blir spennende å se om det fungerer like bra håndholdt. I så fall blir vi meget imponerte.

Med denne funksjonen får du ut et bilde på 50 megapiksler fra en 20 megapikslers bildebrikke. Bruker du stativ, kan du få bilder på inntil 80 megapiksler.

Innebygd ND-filter
E-M1X har mulighet til å ta flere bilder etter hverandre for å emulere en lang eksponering, uten at bildet blir brent ut. På den måten får du samme effekt som av et gråfilter/ND-filter. Du kan stille effekten fra ett til fem blendertrinn, og en fiffig funksjon er at du ser effekten i søkeren (ved at oppdateringshastigheten i søkeren settes til å matche lukkertiden) før du tar bildet.

Til nå har vi måttet sette filter foran objektivet for å ta bort lys. Det er sjelden gunstig for bildekvaliteten å gjøre det, og man må ha ett filter for hver filterstyrke og for hver filterdiameter du har på objektivet. Det kan bli mange filtre å holde styr på. Nå slipper du det.

Autofokus på et nytt nivå
Det er vanskelig å sammenlikne autofokus mellom kameraer, særlig når man ikke har prøvd dem. Olympus hevder en helt ekstrem treffprosent og hastighet, som i så fall her helt på høyde med det beste fra Canon og Nikon. Det har vi ikke sett fra speilløse kameraer før, men det er tydelig at de speilløse kameraenes store potensial begynner å slå inn, nemlig det at de kan prosessere bildet før det tas. På følgefokus kan det være en enorm fordel da motivgjenkjenningen blir i en helt annen klasse enn fra speilrefleks.

Olympus har utnyttet dette ved å utstyre kameraet med en bildebase med en enorm mengde motiver av fly, biler, båter og motorsykler, som dermed blir gjenkjent umiddelbart og autofokusen får en mye lettere jobb med å følge motivet. Olympus sier at denne basen vil bli utvidet med nye motiver fortløpende.

En annen stor forbedring med autofokusen er at den nå skal være følsom ned til -6EV. Dermed tangerer den rekorden til Canon EOS R som også klarer dette.

Mye er likevel som før
Bildebrikken er den samme som i E-M1 Mark II, men prosessorkraften er en helt annen. Med to prosessorer klarer den å håndtere krevende autofokusoppgaver samtidig som den styrer stabilisatoren og gjør avansert bildebehandling.

Seriebildehastigheten er også som før, med inntil 18 bilder pr. sekund med full autofokus og inntil 60 med låst fokus. Pro Capture-funksjonen er fortsatt på plass, med mulighet for å ta bilder før du trykker ned utløseren, og lagre de siste 35 bildene før du trykket. På den måten kan du fange ting som skjer så fort at du ikke rekker å reagere. Bufferen har blitt større, og du kan nå ta 87 råbilder på 18 bps før bufferen er full, og klarer du deg med 10 bps, har du plass til 287 råbilder.

Nyheter i grensesnittet
Har du brukt Olympus E-M1 tidligere kjenner du deg umiddelbart igjen, men det er noen nyheter. Det viktigste, bortsett fra det innebygde batterigrepet, er kanskje at søkeren har blitt større og lysere. Nå har den en forstørrelse på 0,83x og framstår som svært lys og god å jobbe med.

I likhet med mange andre kameraer har det nå kommet på plass en liten «joystick», som gjør en del operasjoner enklere. Hjulene er flyttet «inn» i kameraet, så du ikke så lett endrer på dem ved en feil, og grepet har blitt litt større og bedre.

Det er fortsatt plass til to SD-kort og begge plassene støtter UHS-II. På grunn av batterigrepet er det nå plass til to batterier samtidig av typen BLH-1, altså samme batteri som i E-M1 Mark II. Det går nå an å lade kameraet fra en nødlader, slik at du lett kan unngå å gå tom for strøm.

Menyen har endelig fått en «My menu»-funksjon, der du kan legge de menyvalgene du bruker mest. Det er på høy tid, for mange brukere har brukt mye tid på å gå seg bort i, eller blir forvirret av menyene til Olympus. Det blir bedre nå.

Kraftig forbedret videofunksjon
Til glede for alle videofilmere, konkurreres det hardt om videofunksjonen i kameraene for tiden, og Olympus vil være med. De kan riktignok ikke skilte med alle mulighetene Panasonic tilbyr, eller ekstrem båndbredde, men det er likevel et stort steg opp fra forrige modell. Viktigst er kanskje log-funksjon (OM-Log 400), støtte for både UHD og Cinema 4K og 120fps i full HD. Men det som lenge har gjort OM-serien til habile videokameraer er nettopp bildestabilisatoren som i stor grad overflødiggjør eksternt stabiliseringsutstyr og gjør at du kan lage opptak på profesjonelt nivå med ekstremt kompakt oppsett.

Hvor var du da bildet ble tatt?
Færre og færre kameraer har innebygd GPS. Olympus har gått motsatt vei, og ikke bare lagt inn GPS, men også kompass som viser retningen du tok bildet i, barometer som kan visen høyden og termometer som viser temperaturen. Dette er nyttig til dokumentasjonsformål, men trekker sikkert litt batteri.

Trådløs forbindelse
Olympus tilbyr nå trådløs overføring av råfiler over wifi til mobil-appen. Det er nyttig når du vil sikkerhetskopiere bilder eller jobbe med filene på farten.
Det kameraet derimot mangler, og som et kamera i denne klassen bør ha, er støtte for FTP. Mange pressefotografer, ikke minst sportsfotografer er avhengig av å få sendt bildene sine til redaksjonen umiddelbart. Da benyttes normalt lokalt wifi med overføring til en FTP-server. Når E-M1X ikke har denne funksjonen, blir det dessverre uaktuelt å bruke for en stor gruppe av de mulige brukerne. Vi håper at det ikke krever annen maskinvare, slik at Olympus kan legge til denne funksjonen senere, men det har vi ikke klart å få svar på.

Målgruppe
Hvem er så dette kameraet for? Det er opplagt at det retter seg mot de som normalt vil kjøpe D5 eller 1DX II. Samtidig ser vi at størrelsen og prisen i seg selv gjør at mange som har valgt E-M1 Mark II ikke vil vurdere denne. Olympus er også klar på at dette er ingen ertstatning for E-M1 Mark II, men et tillegg til.

Fotograferer du action, trenger noe ekstra robust, vil ha det beste, stiller ekstreme krav til værtetting, vil dette kameraet være noe å vurdere.

Veiledende pris er satt til 34 000 kroner, så det er ikke et billig kamera, men vesentlig billigere enn tilsvarende fra Canon og Nikon, så det blir tilgengelig for en større gruppe med brukere som betaler for utstyret sitt selv.

Vi tror også at mange redaksjoner, som holder utstyr for fotografene, ser at det er kostbart å være oppdatert, og at dette systemet kan redusere den kostnaden en del. Så hvis Olympus får på plass FTP-kobling, kan dette bli et populært.

Oppsummering
Olympus har gått etter de store aktørene med E-M1X. Likevel tilbyr de noe annet, nemlig et mindre, rimeligere og lettere system med funksjoner de andre ikke har. Vi tror det er mange fotografer som kan ha stor glede av den løsningen Olympus tilbyr, da ekstrafunksjonene i mange tilfeller kompenserer for den mindre bildebrikken og vel så det, samtidig som det tilbyr muligheter som man ikke kan ha på et speilreflekskamera eller et hvilket som helst fullformatkamera for den saks skyld.

Så spørs det hvor konservative målgruppen er. Vi vet at flere naturfotografer i Norge har gått over til Olympus, og for pressefotografene bør det være mye enklere da de ofte har noe mindre ekstreme krav til dynamikkomfang og støynivå.

Hvordan Olympus kunne la være å legge inn støtte for FTP forstår vi ikke, men håper de kan ordne det ganske raskt. I så fall kan dette bli en vesentlig konkurrent til Canon og Nikon for dem som ønsker noe litt annet.

Vi setter stor pris på at Olympus legger seg i selen for å tilby noe de andre ikke tilbyr. For oss som skal omtale det er det naturligvis mye morsommere å snakke om nye funksjoner vi ikke har sett før, og det presser resten av bransjen til å følge etter, så alle får større muligheter på sikt.


Salgsstart er i slutten av februar og veiledende pris er 34 000 kroner.

Hvis du vil se på kameraet, og snakket med en som har brukt det, vil Olympus og naturfotograf Kai Jensen være i butikken vår på tirsdag 29. januar fra kl 16.00.
 -
 -
 -
 -
 -
Motivgjenkjenning er mye mer effektiv på et speilløst kamera.
 -
Enda bedre værtettting enn forgjengerne som allerede var best i klassen.
 -
Innebygd ND-filter som du kan se effekten av i søkeren.
 -
Innebygde sensorer som registrerer posisjon, retning, høyde og temperatur.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Hei Erlend.
Ja, mange brukere har tatt bilder håndholdt på flere sekunder. Jeg har, gjentatte ganger, tatt bilder på 1 sekund med 300mm f/4 med E-M1 II (som har mindre avansert stabilisator). Da har jeg riktig nok lent meg mot noe, men med kortere brennvidder er det mange som klarer både 3 og 4 sekunder.

Olympus andre klare fortrinn (og ulempe) er jo størrelsen, særlig hvis du trenger små bildevinkler.
21.2.2019
Erlend S.
200x eller sju blendere håndholdtforlengelse med stabilisatoren, betyr det i praksis at man får stødige bilder på 1 helt sekund eksponering ,håndholdt og ståenede uten støtte, nesten hver gang? Det kan virke som om stabilisatoren er det som positivt skiller Olympus fra Nikon og Canon, og muligens videoen. Dette er ett kamera som kan gi bedre dybdeskarphet, mens fullformatkonkurrentene kan klinke til med mer uskarp bakgrunn.
20.2.2019
Erik F.
Ja, kameraet har vridbar skjerm (hengslet på venstre side). Støynivået er ganske likt det du finner på E-M1 Mark II, da det er samme bildebrikke, men på grunn av bedre algoritmer og kraftigere prosessor, er det bedre støyfjerning.
24.1.2019
Ruth Helene M.
har dette kameraet vriidbar skjerm, og hvordan er støynivået på høy ISO?
24.1.2019
Erik F.
A9 er absolutt et alternativ, men mange forventer den robustheten og værtettheten et innebygd vertikalgrep gir, så jeg definerte kategorien rett og slett ut fra det.
24.1.2019
Guttorm N.
Artikkelforfatteren har oversett at det allerede finnes en verdig konkurrent til Canons og Nikons , 1DX II og D5, nemlig Sony A9.
24.1.2019
Per Inge Ø.
God beskrivelse som vanlig fra Erik Faarlund.

Olympus OM-D E-M1X virker også troverdig som fotoverktøy. Vi skal huske at Olympus har meget god og lyssterk optikk på sitt leveringsprogram, det må også tas i betraktning når systemet skal vurderes.
24.1.2019
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu