Kurs/workshopinfo
- Periode11.02.12 - 28.02.12
- StedUganda
Naturfotografene Tom Schandy og Baard Næss (fra bladet Natur&Foto), David A Bruun-Lie (fra foto.no) og Ulf Rugumayo Amundsen (Safariguide Hvitserk) inviterer deg til å bli med på en vanvittig foto-opplevelse til Uganda - fjellgorillaens rike! Det vil være meget begrensede plasser (maks 15 personer fordelt på 3 biler). Grunnen til dette er at vi skal tross alt oppleve dyreliv og blir gruppen for stor vil dette gå utover det fotografiske utbyttet. Dette vil være en tur som er lagt opp for fotografering!
Turen går altså nå 12.-26. februar!
Vi har opprettet en egen gruppe her på foto.no for alle som kan være interessert i en slik tur. Her kan du se flere bilder, spørre spørsmål på forumet og holde deg oppdatert om planene fremover. Gruppen finner du her: http://foto.no/grupper/uganda2012
Her er litt mer bakgrunn om hvorfor vi har valgt akkurat Uganda og hva vi kommer til å oppleve:
Landet var en gang en av Øst Afrikas mest besøkte, og nasjonalparkene hadde det rikeste dyrelivet i hele regionen. År med krig og elendighet på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet satte en brå stopper for det. Uganda har siden hatt store utfordringer med å gjenreise sitt omdømme som The Pearl of Africa. Dette synes jo vi Uganda-venner er fryktelig trist når landet kan skilte med noen av kontinentets aller flotteste naturseverdigheter, flora og fauna. Og la oss ikke glemme det ugandiske folket; herlige mennesker med masse humor og framtidsvisjoner.
Hadde du flydd over den delen av Uganda vi skal inn i, så hadde man kunne se en lang streng av innsjøer, nord fra Lake Albert og hele veien ned til Lake Kivu i Rwanda og Lake Tanganika i Tanzania. I øst hadde du sett verdens nest største vannreservoar Lake Victoria. Nilens kilde. Nå skal ikke vi fly noe sted i i løpet av vårt opphold i Uganda, men heller traktere store deler i bil og til fots i det som mange geologer, zoologer, historikere og botanikere mener er det mest interessante området i hele Afrika: The Albertine Rift Valley.
Når du hører om Rift Valley, så er det nok Kenya og Tanzania som først dukker opp i tankene dine. I virkeligheten består East African Rift Valley av to parallelle rifter i jordskorpa: Eastern- og Western Rift Valley. Vårt område er en del av den 500 km lange vestlige forgreningen (Albertine Rift), som strekker seg nordover fra Virungafjellene i sør til Murchison Falls i Nilen helt nord i Uganda. Veldig snart vil du oppdage at dette ikke er en ensformig liten fillekløft, men en 40 km bred, vakker dal med store skoger, sumper og savanner; innsjøer og elver; kløfter og varme kilder, alt sammen inneklemt mellom to parallelle fjellplatåer.
Albert Rift Valley er av stor internasjonal betydning der øst møter vest i sine daler og kløfter; Kongos skoger i vest smelter sammen med savannene i Øst Afrika, der et eksepsjonelt dyreliv fra begge områder er representert. Og går du langt nok tilbake i tid, er Rift Valley systemet ansett som å være alle mennesker opphavsområde. Det er her vi stammer fra! Men selv etter fem millioner år med menneskelig evolusjonshistorie, er det ikke mer enn vel 150.000 år siden de første moderne menneskene forlot Afrika for å kolonialisere resten av verden. Det morsomme er at de aller første europeiske slektningene deres først kom tilbake på besøk for 150 år siden. Så det er ikke hvilket som helst område du nå snart er i ferd med å besøke
Litt utviklingshistorie
Det er nesten umulig å forestille seg hvordan de vestlige delene av Uganda så ut for 15 millioner år siden. Det var ingen tegn til åpenbare daler, Rwenzorifjellene eller Nilens kilder. I alle retninger strakk horisonten seg over et 500 millioner år gammelt platå, ca 500 moh. For ca syv millioner år siden lå fjellene i den østlige delen av Riftdalen så høyt at de påvirket været. Det ekvatoriale Afrika var skogkledd helt til Riftdalens stadige heving la en sperre for regnet i det østlige Afrika. Dette fikk store konsekvenser for hele regionen, og da ikke minst for de mindre skogtilhørende primatartene. De fuktige vestafrikanske skogene vedvarte mens de stadig tørrere områdene i Øst-Afrika ga vei for åpne gressletter. Populasjoner av primater i skogene utviklet seg etter hvert til sjimpanser og dvergsjimpanser (Bonobo), mens de som hadde våget seg ut på slettene ble omsider til Homo sapiens.
De afrikanske regnskogene har hele tiden blitt ansett for å være en hotspot for evolusjonen av primater. Kanskje var det konkurransen mellom artene som fikk de første til å forlate de trygge skogene og utforske savannene. De første menneskelignende artene spredde seg langs riftsystemet der det var rikelig med ville dyr å livnære seg på. Det er funnet 6 millioner år gamle fossiler i Uganda av pattedyr som flodhest og elefant!
Unikt artsmangfold
Øst møter vest i Albert Rift, der gresslandet i Øst Afrika gir vei for de dampende regnskogene i Kongo, og dyr fra begge områder eksisterer. Fra et østafrikansk perspektiv er det de sentralafrikanske grenseartene og de endemiske artene som er av størst interesse. Biologer og miljøvernere beskriver dette området som en biodiversitetkonfekt og et endemisk fugleområde. Albert Rift (den vestlige forgreningen av Rift Valley) inneholder flere arter av virveldyr enn noe annet sted i Afrika, inkl. 1060 fuglearter, 402 pattedyrarter og 175 reptilarter. Her er det 37 fugler, 34 pattedyr og 16 reptiler som er endemisk for området. Fjellgorilla og Golden Monkey er eneste endemiske primatarter. De mindre kjente endemiske pattedyrartene består hovedsakelig av rotter og flaggermus (Uganda har over 90 forskjellige arter).
Naturforvaltning i Uganda og Albert Rift Valley
Naturlige habitater er beskyttet i 25 reservater og nasjonalparker. Tolv av disse henger sammen på en eller annen måte, og dekker 12000 km2. Dette er muligens en av de største av sitt slag i verden. Den mest kjente nasjonalparken i Riftdalen er Bwindi Impenetrable Forest, der 340 fjellgorilla holder stand på 321 km2 nasjonalpark. Her finnes 348 fuglearter, 310 sommerfuglarter og 393 arter av trær. Kibale Forest nasjonalpark ligger foran Bwindi når det gjelder artsmangfold. I Bwindi finnes 23 endemiske Rift Valley-fuglearter, 42 endemiske sommerfugler, 74 trær og 20 større pattedyrarter.
Skogene i Rwenzori har den største variasjonen av alle skoger i Rift Valley, bestående av en serie av distinktive vegetasjonsringer. Disse skogene er fattig på artsmangfold og sist på topp-10-lista. Når det gjelder listen over sjeldne arter, er den nr. to etter Bwindi. Wildlife Conservation Society mener Semliki, Kibale og Bwindi er Ugandas mest verdifulle med tanke på artsmangfold og sjeldenheter.
Fokus på samhold og turopplevelse
Fotosafarien vil være uformell og hyggelig for alle nivå innen fotografering. Vi vil ha diskusjoner og feltassistanse mhp teknikk, komposisjon, eksponering og feltkunnskap, og vi vil lære mye om natur- og dyreliv gjennom våre lokale naturguider. Vi kommer til å jobbe tett sammen, der vi deler av våre kunnskaper og erfaring, og ikke minst nyte og erfare den afrikanske villmarka i fulle åndedrag. Der du trenger hjelp og råd, vil erfarne fotografer være behjelpelige slik at du skal få mest ut av denne fotosafarien i Uganda. Sammen er vi her for å erfare den Ugandiske atmosfæren, og for å jakte på det rette lyset og motivet, og den rette storyen. Vi benytter safaribusser med åpne tak og er ikke flere enn fem personer i hver bil. Slik får alle god plass til fotografering.
Se fanene øverst for detaljert informasjon om fotosafarien.
Har du spørsmål eller ønsker du å være med på turen melder du din interesse på uganda-gruppen på foto.no:
http://foto.no/grupper/uganda2012
I denne gruppen vil også info om turen oppdateres fortløpende.
Påmelding og spørsmål:
david (a) foto.no
Ulf Rugumayo Amundsen
Ulf Rugumayo Amundsen
Ulf Rugumayo Amundsen
Hvitserk er med og sikrer alt det praktiske omkring reisen
Natur&Foto er med som medarrangør