Mens gråværet har inntatt festivalen, varmer og inspirerer et stjernespekket og tettpakket program deltagerne på Nordic Light
Gered Mankowitz i samtale med Morten Krogvold
Frank Hesjedal
45 år med rockehistorie
Et av onsdagens første foredrag var med rockefotografen Gered Mankowitz. Mankowitz viste bilder fra sin 45 år lange karriere og satte seg deretter ned for en prat med Morten Krogvold. Mankowitz har fotografert noen av verdens aller største rockestjerner, og har blant annet tatt et av de mest kjente bildene av Jimi Hendrix, samt Eurythmics, Kate Bush og Rolling Stones. Han kunne imidlertid avsløre at sistnevnte band er det eneste han har vært fan av.
- Ellers er jeg ikke en fan, det skal man aldri være. Jeg har veldig sjeldent bedt om autografer, bare noen ganger til mine barn. Jeg tror det endrer forholdet, og jeg liker å tenke at vi er på samme nivå og at vi jobber sammen, fortalte Mankowitz.
Gered Mankowitz
Historisk begivenhet
Leif Preus, en legende i norsk fotografi, er fortsatt i vigør. I går sto han for det han selv kalte en historisk begivenhet da han tok deltagerne gjennom en times foredrag om den fantastiske fargefotografi-verdenen. Og åpningen av det hele må jo også nevnes. For den bestod av en egenkomponert jazz-låt for å hylle fargefotografiet. Bandet bestod av Leif Preus på piano, Per Solrud på trommer og vokal og Rolf Schjesvold på kontrabass. Herlig.
All honnør til en festivalledelse som fremdeles inkluderer og involverer Leif Preus i fotofestivalen. Norsk fotografi hadde aldri vært det samme uten Leif Preus. Og det er en opplevelse å få lov til å oppleve entusiasmen og kunnskapen han formidler.
Leif Preus fortalte om fargefotografiet
Christine Tolpinrud
17. mai 1861 laget James Clerk Maxwell og Thomas Sutton verdens første fargefotografi ved hjelp av tre kameraer og additiv fargeblanding. Dette eksperimentet gjenskapte Leif Preus, med sine assistenter (Morten Krogvold, Per Solrud og Egil Nilsson), på Caroline kino i Kristiansund. Tre Hasselblader utstyrt med sort/hvitt-film og hvert sitt fargefilter i enten rødt, grønt eller blått var fininnstilt på motivet. Motivet var publikum som for anledningen var utstyrt med norske flagg. Sjef for lyset var Interfotos egen Arild Bergseth. Om dette skulle gå galt, har med andre ord regissøren noen å skylde på. Det tror jeg likevel ikke han har tenkt å gjøre. Preus sier selv at hvis dette ikke blir en suksess, så skal han pakke sakene og dra hjem fra festivalen lørdag morgen. Når bildene er fremkalt, skal de vises på tre prosjektorer stilt opp ved siden av hverandre, med hvert sitt fargefilter foran. Vi venter i spenning på resultatet. Hvem som skal krediteres som fotograf er denne redaksjonen ikke sikker på ennå.
Publikum viftet med norske flagg for for Leif Preus sitt fotoeksperiment
Christine Tolpinrud
En engasjert Preus er forankret i den filmbaserte fotoverdenen. Han har derfor et tips til alle som fotograferer i dag:
- Skriv ut bildene deres på fotopapir av høy kvalitet. Ikke bare la bildene bli liggende på harddisken.
50 utstillinger
Det vises rundt 50 utstillinger på årets Nordic Light fordelt på lokaler over hele Kristiansund sentrum.
Christine Tolpinrud
Det er over 50 utstillinger på Nordic Light i år, og ulike lokaler rundt i byen har blitt tatt i bruk.
Christine Tolpinrud
Joakim Eskildsens stiller ut sitt Roma-prosjekt
Christine Tolpinrud
Klar tale fra Christer Strömholm
Christer Strömholm
Christine Tolpinrud
Skoler og kameraklubber deler et stort utstillingslokale ved Storkaia
Christine Tolpinrud
Vee Speers stiller ut prosjektet Birthday Party og det nye prosjektet Immortal
Ha respekt, vær hyggelig og oppfør deg normalt
Amedeo M Turello
Frank Hesjedal
Italienske Amedeo M. Turello kunne i går avsløre at han tidligere har væt stasjonert i Bodø med det italienske militæret. I dag livnærer han seg imidlertid som motefotograf, og har fotografert noen av de største navnene i motebransjen. En gang gjorde han et komplett shoot med Naomi Campbell på 45 minutter.
- Hun hadde bare en halv dag tilgjengelig og da bestemte jeg meg for å vise henne at jeg kan være kjappere enn det, sa han og la til at Naomi ble veldig fornøyd med resultatet.
I et noe ufokusert halvannen time langt foredrag, fortalte Turello om sin egen karriere som fotograf og hvordan han har kommet seg til toppen. Han forteller at en god fotograf må kunne takle og tilpasse seg alle situasjoner. Det er i tillegg viktig å ha respekt for mennesker, og å være hyggelig og kunne oppføre seg normalt rundt kjendiser.
Turello fotograferer de fleste av sine bilder utendørs, og nevner flere ganger at han ikke bryr seg om teknikk.
- Jeg vet ikke en gang hvordan jeg bruker en blitz. Jeg bare gir assistenten min 400 euro og forteller han hva jeg vil ha.
På tross av at han er en suksessfull motefotograf, kunne han også avsløre at han ikke liker mote.
- Jeg liker ikke mote, men jeg liker å tolke mote.
Amedeo M. Turello
En ydmyk ener
Hvem skulle tro at Ole Gunnar Solskjær stilte på Ansikt til Ansikt midt i en semifinale mellom Man United og Schalke 04? Sikkert ikke mange, men det var det han gjorde. Han sørget raskt for at publikum ga han oppdateringer underveis.
Ansikt til Ansikt er et arrangement hvor Krogvold møter personligheter som er enere på sitt felt. Derfor bør dette også være til stor inspirasjon for kreative mennesker (fotografer) som ønsker å ta steg videre. Som strekker seg mot toppen.
Ole Gunnar Solskjær er definitivt en ener, men en ydmyk en. Det er kvaliteter som går rett hjem i et land hvor janteloven fremdeles spiller sin rolle. Naturlig nok ble det mye fotballprat, så uten en aldri så liten interesse for dette viktige spillet, er det kanskje ikke en innertier. Men det var det for redaktøren av dette nettstedet.
Så hva kan man ta med seg som fotograf fra dette? Kanskje følgende beskrivelse av norske fotballspillere også kan passe for fotomiljøet?
- I Norge syr vi puter under armene på hverandre. Veldig mange har gode holdninger, men de besitter ikke den nødvendige vinnerkulturen for å bli nummer 1. I Norge blir man alt for tidlig mett og mange hviler fort på laurbærene. For å bli en ener må man spille for livet.
Krogvold nikker seg enig med Solskjær. Tankene går til et intervju foto.no gjorde med Krogvold for noen år siden. Han fortalte om en bok han ga ut på 90-tallet (Det avgjørende øyeblikk), en tid der ting gikk bra for han. Men boken ble slaktet. Morten var fortvilet. Men med slakten, skjerpet han seg. Det gikk nemlig alt for greit. Og uten kritikken, så tror ikke Morten at han hadde vært der han er i dag.
Gjennom hele sin United-karriere tillot aldri Alex Fergusson at ting gikk for greit for Solskjær. Gjorde han det bra, var det på benken. For å holde ham skjerpet. Var han på vei til å gi opp, var det inn på laget. Selv om Solskjær innrømmer at han er noe misfornøyd med at han aldri nådde helt til topps, har han stort sett gjennom hele karrieren holdt seg skjerpet og gitt alt. Og det han husker aller beste, er ikke scoringene. Men det er bommene.
Noe å ta med seg hjem?
Ole Gunnar Solskjær i Ansikt til Ansikt
Frank Hesjedal
foto.no er tilstede hele uken i Kristiansund. Vi kan love våre lesere jevnlige oppdateringer her på nettsiden, men også på Facebook og Twitter
Nordic Light miniprogram som pdf
Webside Nordic Light