Fullformat i klassisk stil

Nikon kobler det beste fra den analoge tiden med en topp moderne bildebrikke.
Nikon har teaset oss en stund nå. Og i åresvis har deler av fotomiljøet etterlyst et digitalt speilreflekskamera som går tilbake til røttene. I dag serverer Nikon oss Nikon Df, kameraet som er inspirert av selskapets klassiske 35mm-kameraer. Nikon Df er utstyrt med samme EXPEED 3 bildeprosessor og fullformats bildebrikke som toppmodellen D4.

Med sine 710 gram uten batterier, er det det letteste av Nikons fullformatkameraer. Til sammenligning veier Canon 6D 680 gram uten batterier. Df er et robust kamera som skal takle tøffe forhold og være motstandsdyktig mot støv og vann.

– Dette kameraets konsept er ene og alene fotografering. Det har en unik kombinasjon av retrodesign og profesjonell teknologi som plasserer kameraet i en klasse for seg. Fotografer som liker å jobbe ide- og konseptbasert vil elske Nikon Df. De som er opptatt av klassisk design vil verdsette hvordan det gjenspeiler Nikons arv som ledende på fotografering, uttaler Dirk Jasper, produktsjef for profesjonelle kameraer i Nikon Europe.

Utseendemessig tar Nikon oss med tilbake i tid, og følger dermed opp trenden fra en del andre kameraprodusenter. Nikon Df gir assosiasjoner til selskapets klassiske modeller som FM2 og F3

- Kameraet har den samme robuste konstruksjonen og gode ergonomien som har gjort merkevaren Nikon synonymt med holdbarhet og pålitelighet. Til tross for sitt retrodesign reagerer Df lynraskt på kommandoer, skriver Nikon i en pressemelding.

For å kunne betjene kameraet har det ruglete mekaniske hjul for å betjene lukkertid, ISO, eksponeringskompensasjon og utløserfunksjon. Alle parametre som er relevant for å fotografere, er tilgjengelig uten at man må gå via menyen. Søkeren i Df er en pentaprismesøker av massivt glass som gir 100% motivdekning og 0.7 ganger forstørrelse.

Nikon Df er utstyrt med en vippbar hendel for lysmålerkobling. Dette betyr at gamle NIKKOR-objektiver uten AI kan settes direkte på kameraet.

- Endelig kan de opprinnelige NIKKOR-objektivene med F-fatning brukes med et moderne speilreflekskamera. Når bilder tas med et objektiv uten AI i A-funksjon (blenderprioritert automatikk) eller M-funksjon (manuell) kan lysmåling med full blenderåpning benyttes på samme måte som med AI-objektivene. Objektivegenskaper som brennvidde og største blenderåpning kan enkelt defineres via enkle kamerainnstillinger. Kameraet kan gjenkjenne blenderinnstillingene og beregne korrekt eksponering, sier Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge.

Kameraet er også kompatibelt med blitser i Nikons Creative Lighting System.

Nikon Df er tilgjengelig i kit med Nikkor AF-S 50mm f/1.8G retro fra 28. november hos Nikons Pro-forhandlere til en veiledende pris på 25.390,-

Kilde: Pressemelding

Funksjonalitet og teknologi (klippet fra pressemelding)

- CMOS-brikke i FX-format (fullskjerm) med 16,2 megapiksler: Optimal balanse mellom størrelsen på bildebrikken i FX-format (36,0 x 23.9 mm) og 16,2 millioner effektive piksler gir bilder med slående dybde og detaljer, lite støy og et bredt dynamisk område.

- God lysfølsomhet: ISO 100 – 12 800 som kan utvides til Hi4 (tilsvarende ISO 204 800) gjør det enestående under fotografering i dårlige lysforhold.

- EXPEED 3: Nikons bildebehandlingsprosessor håndterer tunge dataoppgaver fra bildeprosessering til overføring uten å gå på bekostning av hastighet og kvalitet. 16 bits bildeprosessering gir optimale farger, gode toner, minimalt med støy i hele bildefeltet og jevne graderinger med rike detaljer og fargetoner helt opp til skalaen til rent hvitt – selv når du fotograferer i JPEG. I tillegg er den kraftige EXPEED 3 prosessoren rask, nøyaktig og energieffektiv.

- Hurtig: Oppstartstiden er på ca. 0,14 sekunder, og lukkerforsinkelsen er på bare 0,052 s*. Serieopptak i høy hastighet er tilgjengelig med opptil 5,5 bilder i sekundet i både FX- og DX-formater.

- Mekaniske hjul: Kameraet har ruglete mekaniske hjul for enkel og sikker betjening. Du kan tilpasse ISO-følsomhet, eksponeringskompensasjon, eksponeringskontroll og utløserfunksjon uavhengig. På den måten får du tilgang til alle parametere som er relevant for stillbilder uten at du trenger tilgang til kameramenyen.

- Kompakt fullformat: Kameraet som kun veier 710 gram uten batteriet er bygd for å tåle tøffe forhold blant annet takket være robust og lett magnesiumlegering på de øvre, bakre og nedre dekslene. Det er i tillegg motstandsdyktig mot støv og vann.

- Robust lukkerenhet: Den svært nøyaktige lukkerenheten er testet i opptil 150 000 sykluser og har maksimal lukkerhastighet på 1/4000 sek, og takler blitssynkronisering på opptil 1/200 sek.

- Selvrensende sensorenhet: Reduserer støvdannelsen foran bildebrikken.

- Energibesparende design: Tar ca. 1400 bilder* (ved bruk av EN-EL14a-batteri i enkeltbildemodus).

- Klassiske detaljer: Df-kamerahuset leveres i klassisk sort eller sølv med sorte detaljer. Strukturen i grepet, de mekaniske hjulene og det flate toppanelet minner om Nikons ikoniske speilreflekskameraer som F2 og F3. Brukergrensesnittet vises på skjermen i monokrom.

- Følsom autofokus med 39-punkters Multi-CAM 4800 AF-system: AF-systemet i Df er følsomt ned til -1 EV, kompatibelt med objektiver opptil f/8, har fire områdefunksjoner (inkludert 3D-følgefokus) i tillegg til å gi rask og presis dekning i bildefeltet, selv under dårlige lysforhold.

- Lysmåling med punktbasert hvitbalanse: Df gir svært nøyaktige manuelle hvitbalanseinnstillinger ved at du raskt kan bruke punktbasert hvitbalanse til det spesifikke området av bildefeltet du velger under Live View-opptak.

- Motivgjenkjenningssystem: Kameraets bildebrikke og en RGB-sensor med 2016 piksler gir detaljert informasjon til kameraets motivgjenkjenningssystem som optimaliserer eksponering, autofokus og hvitbalanse umiddelbart før lukkeren utløses.

- Optisk søker av høy kvalitet: Pentaprismesøkeren av massivt glass tilbyr 100 prosent motivdekning og 0,7 ganger forstørrelse, samt DX-beskjæring med markering i søkeren.

- Stor 3,2 tommers LCD-skjerm med 921 000 punkter: Stor innsynsvinkel og forsterket glass. Viser skarpe bilder med flott fargegjengivelse.

- Elektronisk kunstig horisont med to akser: Du kan kontrollere kameraets stilling i forhold til horisonten og rotasjonen på LCD-skjermen eller i søkeren.

- Live View: Nikon Df hjelper deg med bildekomposisjonen under opptak i Live View ved å tilby rutenett for 1:1 eller 16:9-bildeforhold. Det kontrasøkende AF-systemet har forbedret brukervennlighet, nøyaktighet og hurtighet. Eksponeringen kan bekreftes ved å trykke på knappen for forhåndsvisning når bilder tas i M-modus.

- Lyddempet utløserfunksjon: Perfekt for stille fotografering. Lyden av kameraets speilmekanisme reduseres betydelig under serier.

- Beskjæringsmoduser: DX-format og 5:4-størrelsesforhold. DX-beskjæringsmodusen kan aktiveres automatisk når et DX-objektiv er montert.

- Modus for HDR (High Dynamic Range): En funksjon som tar et over- og undereksponert bilder med ett trykk på utløseren. Området kan utvides med opptil ±3 EV for forskjellige utseender fulle av metning og tonegraderinger mens jevnheten langs kanten der eksponeringene møte kan justeres til å bli mer naturlig.

- Aktiv D-Lighting: En funksjon som automatisk bevarer detaljene i både mørke og lyse områder med naturlig kontrast ved fotografering i situasjoner med sterkt lys.

- Retusjeringsmenyer: Menyene inkluderer alternativer for korrigering av røde øyne og fargebalanse i tillegg til alternativer for RAW-behandling og endring av størrelse. Filtereffektiver inkluderer himmellys, fargeforsterker og stjernefilter i tillegg til effekter for solfilter. Raske retusjeringsalternativer inkluderer fortegningskontroll, perspektivkontroll, oppretting og fiskeøye.

- Picture Control: Tilpass stillbildene ved å finjustere parametere som skarphet, fargemetning og nyanse før bilde tas.
Nikon - Nikon Df
Nikon Df
Nikon
Nikon - Nikon Df
Nikon Df
Nikon
Nikon - Nikon Df
Nikon Df
Nikon
Nikon - Nikon Df
Nikon Df
Nikon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Trygve J.
@stein:Hadde likt det,men er vel overflødig i disse dager hvor du får fokusindikasjon i søkerfeltet...
9.11.2013
stein m.
Har det en skikkelig mattskive,( mikroprisme og eller snittbilde ) slik at det er mulig å fokusere gamle manuelle objektiv ?

Sikkert ikkje ......
9.11.2013
Jonn M.
Og null video! Hvilken bonus.
8.11.2013
Jonn M.
Omsider et digitalkamera som en simpelthen MÅ ha!
8.11.2013
Trygve J.
Spørsmålet er vel om den er verdt mer enn prisen til en D800...
6.11.2013
Audun S.
Da forventer vi at David gjør noe med dekninger av nye produkter, eller så kan de helt slutte med det. Enkelte merker bør ikke favoriseres på bekostning av andre merker.
6.11.2013
Tomas W.
OK, jeg ser det poenget:) Jeg er stor tilhenger av at det skal være mest mulig bredde i dekningen av produktnyheter. Vi får satse på at David gjør noe med dette...
6.11.2013
Tom Eirik F.
Tomas: I linken du viste til var det ingen kameraer fra andre merker enn Canon og Nikon som er lansert i 2013. Det har kommet mye spennende fra produsenter som Sony, Pentax, Olympus, Panasonic og sikkert flere merker i år.
Pressemeldinger synes jeg ikke kan regnes med da følgende tekst står i starten av meldingene:
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.
6.11.2013
David A B.
Audun, vi ønsker å styrke vår posisjon innen det tekniske også. Følg med!
6.11.2013
Audun S.
Om det etterlyses artikler om andre interessante lanseringer fra andre produsenter besvares dette med at Foto.no fokuserer på fotografer og bilder på redaksjonell plass.
6.11.2013
Audun S.
Pressemeldinger merkeres slik:
"Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet."
6.11.2013
Audun S.
Her prioriteres informasjon om Nikon på redaksjonell plass flere ganger på rad, mens andre svært interessante lanseringer i beste fall får plass under presseomtaler.
6.11.2013
Tomas W.
Rett skal værer rett, du heter selvsagt Tom Eirik...
5.11.2013
Tomas W.
Tor Eirik: 15 av de 28 kameraomtalene på foto.no er om andre produsenter enn Canon/Nikon. Jeg forstår derfor ikke helt utsagnet ditt...?

http://foto.no/cgi-bin/index.cgi?articleCategoryId=34

Jeg skal selvsagt ha dette kameraet, men venter til det faller under 20K eller dukker opp brukt. Gleder meg STORT!
5.11.2013
Tom Eirik F.
Hvorfor er det bare Nikon og Canon som får omtaler her på foto.no.
Det har kommet mye nytt fra mange andre kameraprodusenter også i det siste?
5.11.2013
David A B.
Ah, mitt neste kamera :-)
5.11.2013
Bengt L.
Synes den ser ut som en Nikon Df med design røtter tilbake til Nikon F/FM/FE. Altså et meget vellykket design. Her har bla. Canon noe å lære :))
5.11.2013
Preben R.
Leste en morsom kommentar på nettet: Ser ut som en D600 har kræsjet inn i en FM3.
5.11.2013
Preben R.
@Trygve: Joda, men burde ikke også Nikon gjøre det?
5.11.2013
Bengt L.
Meget kult Nikon kamera. Her er det bare å løp og kjøp. Trur jeg ville kjøpt den sorte utgaven. Prisen på 24 er noe høy, men så er det jo et proff fullformat kamera. Tøft iallefall.
5.11.2013
Andreas N.
Dette er bare for å ha noe annet og selge og vere fancy , og dyrt blir det og bare tull....!
5.11.2013
Trygve J.
@Preben:Go old school ang. objektiver.
5.11.2013
Preben R.
Kan ikke si at jeg ser noe annet enn retro for retro-en skyld.

"På den måten får du tilgang til alle parametere som er relevant for stillbilder uten at du trenger tilgang til kameramenyen."

Hvordan endrer du blenderåpning med AF-S objektivet de har satt på det?
5.11.2013
Trygve J.
lol.Akkurat etter jeg har kjøpt et D3200:(

Ser fint ut:)
5.11.2013
SveinM M.
Endelig! Da vet jeg hva som står øverst på ønskelisten til jul!
Må grave fram de gamle objektiver med F-fatning... ;)
5.11.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu