Zoom eller fastoptikk – hva skal jeg velge?

Begge deler har sine fordeler og ulemper. Vi tar en nærmere kikk.
I dag selges det i hovedsak flest zoomobjektiver, men objektiver med fast brennvidde (fastobjektiver) har noen klare fordeler.

Snakker du med litt eldre entusiaster, vil de ofte snakke veldig varmt om fastobjektiver. Dette skyldes blant annet at zoomobjektiver tidligere var av vesentlig dårligere kvalitet. Ting har endret seg og i dag er bildet litt annerledes.

Zoomobjektiver
For å ta det vanligste først. De fleste kjøper zoomobjektiver, og årsaken er nok først og fremst den store fleksibiliteten det gir. Du kan endre brennvidde ved å vri på en ring, i stedet for å måtte bytte objektiv.

Fordelen ved det er åpenbar, samtidig har det noen ulemper man ikke så ofte tenker på. For eksempel blir man i mye større grad stående på ett sted og zoome, i stedet for å bevege seg til andre steder, og på den måten ofte finne andre vinkler og andre motiver. Man blir rett og slett litt lett lat, og det kan gå utover kreativiteten.

En fordel ved zoomobjektiver, som mange ikke er klar over, er når du vil ha kontroll på perspektivet. Perspektivet i et bilde avgjøres utelukkende av fokusavstanden. En kort fokusavstand gir et strukket perspektiv. Lang fokusavstand gir et sammentrykt perspektiv. Med et zoomobjektiv kan du gå til den avstanden der du får det perspektivet du ønsker, og så kan du zoome til du får det utsnittet du vil ha.

De senere årene har zoomobjektiver blitt utrolig gode optisk, og du skal virkelig vite hva du skal se etter for å se forskjell på et godt zoomobjektiv og et godt fastobjektiv.

Fastobjektiv

For 30 år siden var det bare dette som gjaldt. Zoomobjektiver, hvis de i det hele tatt fantes, var så dårlige at du ville ikke ha dem. Fortsatt er fastobjektiver mye lettere å lage. Det gjør at de beste fastobjektivene fortsatt er optisk bedre enn de beste zoomobjektivene.

Men at det er en enklere konstruksjon medfører også en rekke andre fordeler. De kan lages mindre og de kan lages med høyere lysstyrke, som særlig er en fordel i dårlig lys, eller når du vil ha svært liten dybdeskarphet.
De er også mye billigere å lage, selv med høy optisk kvalitet.

Med et fastobjektiv ofrer du altså fleksibiliteten, men får noe som er mindre, billigere, optisk bedre og mer lyssterkt.

Som vi ser, er fordelene mange, men så spørs det hva du vektlegger. En fordel veier ikke alltid like tungt som en annen, og dermed kan man ikke bare telle seg fram.

Forskjellige valg til forskjellig bruk
Har du et begrenset budsjett, og vil ha noe bedre enn zoomen som fulgte med kameraet ditt, kan det ofte være bedre å kjøpe en lyssterk 50mm eller noe sånt, som gir deg de tingene zoomen ikke gir, samtidig som du beholder zoomen til de anledningene den er best.

Hvis du reiser på safari til Afrika, og du ikke kan kjøre bort til dyrene, trenger du hele tiden å variere brennvidden. Ofte er det støvete, og ting kan skje fort. Det er vanligvis lite aktuelt å bytte fastobjektiver hele tiden. En zoom er genialt i slike tilfeller. Du kan selvfølgelig bruke skarp fastoptikk som er kort nok, og så beskjære bildene etterpå, men det er mye pes, kan gå utover kvaliteten og reduserer muligheten for å lage forstørrelser.

Det er også anledninger der ting skjer så fort at du ikke rekker å skifte objektiv.

Hvis du derimot er ute og går på gata, og vil fotografere litt bymiljø, trenger du ikke svære zoomobjektiver. Da kan et lite fastobjektiv, som gir deg kontroll over dybdeskarphet, og som ikke virker påtrengende for noen, være et mye bedre valg.
Sportsfotografer og fuglefotografer bruker ofte fastobjektiver på grunn av den høyere lysstyrken. De trenger å fryse bevegelser, og da er mer lys bedre.

Ja takk, begge deler
For de fleste entusiaster vil både zoomer og fastobjektiver være aktuelt. De brukes til forskjellige ting og dekker ulike behov.

Det er ingen absolutter her. Man kan ikke si at det ene alltid er bedre enn det andre.

Selv bruker jeg zoomobjektiver til det aller meste, men i mange tilfeller, når jeg trenger liten dybdeskarphet, ekstra skarpe bilder eller det er lite lys, bruker jeg fastobjektiver. Jeg setter ofte på et fastobjektiv når jeg ønsker å være litt kreativ. Det er lettere å se etter motiver når man vet hvilken bildevinkel man er låst til.

Det koster penger å skulle ha begge deler, så til å begynne med kan det være lurt å kjøpe ett eller flere zoomobjektiver, og ett lyssterkt fastobjektiv som kan dekke mange bruksområder. Til et APS-C-kamera ville jeg for eksempel hatt en standardzoom, en vidvinkelzoom og en lyssterk 50mm som også er glimrende som portrettobjektiv. Og ønsker du noe annet, eller noe mer, er systemkameraer så fleksible at det ikke er noe problem.

 - Samme lysstyrke men med fem ganger vekten, fem ganger lengden og fem ganger prisen.
Samme lysstyrke men med fem ganger vekten, fem ganger lengden og fem ganger prisen.
 - Et flott objektiv til fuglefoto og safari. Ikke så bra til bygater etter solnedgang.
Et flott objektiv til fuglefoto og safari. Ikke så bra til bygater etter solnedgang.
 - Det finnes også små zoomobjektiver.
Det finnes også små zoomobjektiver.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tor H.
Den teknologiske utviklingen fra film til digitale kameraer har gitt en eventyrlig flom av sylskarpe bilder av dyr og fugler i flukt, tatt med lynraske zoom-objektiver. Grønn knapp på kamerahuset har gitt en ny generasjon fotografer uten basiskunnskaper om foto, men mange er blitt utrolig gode til å fikse og trikse fram gode resultater i diverse fotoshop-programmer. Hva er best, ett bilde som sitter på første forsøk, eller rydde opp i 1000 bilder for å finne det ene optimale? Utrolig tidkrevende, og gørr kjedelig å rydde og sortere i minnekort og pc-programmer. Mange kunne hatt godt av å ta fram manuell optikk med fast brennvidde fra 1970-tallet, 20-100 mm, eller en manuell lang tele. Jeg er Pentaxianer som ofte bruker 28, 2.8 og 50 1.4. Disse er fult på høyde med nyere optikk. En side ved zoommobjektiver du glemte er at de kan brukes til kreativ kunst når de settes på stativ med blender 16-32. Aktiv bruk av zoom i motlys på 1-10 s kan gi fantastiske resultater forutsatt god linse. Sigma 18-35 1.8 er et fantastisk objektiv til dette formålet.
4.8.2017
Audun S.
... bruker, ikke broker... ;-)
28.4.2017
Audun S.
Jeg broker mest mine to knallbra zoomer på Fujien, den zoomen Erlend nevner og XF 55-200/3.5-4.8 IOS. :-)
I tillegg ønsker jeg meg D-FA 28-105/3.5-5.6 til min Pentax K-1. :-)
28.4.2017
Erlend S.
Endelig en artikkel som kan få opp diskusjonstemperaturen. Zoom mot fast er sjefstematikk. mitt råd er å fotografere i lengre tid med den lille, lette og hendige zoomen som fulgte med kameraet, og eventuelt oppgradere når du faktisk kjenner hvor skoen trykker. Selv har jeg to kameraer som har så bra zoom at fastoptikk er uaktuelt å kjøpe inn. Jeg sikter til Fuji X-E1 med 18-55 2.8-4 OIS og Panasonic Lumix dmc Lx 100 der zoomen både er god og fastbygget slik at den aldri kan byttes ut.
24.3.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu