Test: Sigma 60-600mm f/4.5-6.3DG DN OS Sport – kraft og fleksibilitet

En 10x telezoom er ikke så vanlig for fullformatkameraer, men Sigma har lagd et verktøy som kan gjøre fotograferingsjobben mye enklere – hvis du orker å bære på den.
Vi har fått låne Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sport av Sigma for å teste den. Dette er en ny versjon av deres klassiske 10x telezoom, og finnes for Sony FE- og L-fatning. Vi har testet versjonen for Sony.

Konstruksjon og vekt
Rent fysisk er dette et ganske stort objektiv. Det kommer med en stor bæreveske og egen bærerem for objektivet. Veska har både bærerem og «beltefeste», men jeg ville prøvd å feste den i beltet. Objektivet er nemlig ganske tungt. Derfor er bæreremmen også ganske nyttig, da det ofte vil være bedre å bære kamera med objektiv i denne enn i kameraets egen rem. Forgjengerne til dette objektivet pleide å bære kjælenavnet Bigma og det er fortsatt en god betegnelse, selv om vekta nå er dræyt 200g lavere enn for den tidligere speilrefleksversjonen.

Med en vekt på omtrent to og et halvt kilo, er dette et røslig objektiv. Det betyr at det krever litt av venstrearmen din å håndholde det, og det kan være krevende å jobbe med uten stativ over tid. Så skal du rigge deg til på ett sted, ta med stativ, om ikke annet så for å ta unna vekta. Skal du gå rundt omkring, kan en enfoting være til stor hjelp. Selv om objektivet veier en del, må man også ta i betraktning hva man får ved å bære på disse kiloene. Man får et solid og værtettet objektiv med 10x zoom i teleområdet, og det gir en fleksibilitet vi mener veier opp for vekta. Mer om det lengre ned.

Objektivet er lagd med Sigmas TSC (Thermally stable composite) materiale, som tåler ganske mye, og som ikke endrer karakter når temperaturen endrer seg, slik at alt inni forblir riktig justert i forhold til hverandre. Fronten har en 105mm filterfatning og en kraftig gummikant for å beskytte et utsatt området. Det følger også med en solid solblender som også er gummibelagt ytterst og hjelper til å beskytte objektivet. Vi savner en luke i solblenderen til å kunne justere polafiltre gjennom. Sigma har lagt inn god værbeskyttelse, så du skal kunne bruke det også om høsten på vestlandet.

I bruk
Objektivet er utstyrt med fem brytere og et par knapper. Knappene er for lagrete fokusinnstillinger. Med bryterne kan begrense fokusområdet for å øke fokushastigheten, du kan stille hvordan bildestabilisatoren skal fungere og det er en bryter for egendefinerte funksjoner. Sist vi sjekket måtte du dockingen for å gjøre dette (en liten «puck» du kobler på objektivets fatning og til PC-en). Denne finnes dessverre ikke for Sony, så jeg er usikker på

Det er også en bryter for å låse zoomen. Dette er en fast lås på korteste brennvidde, så objektivet ikke siger når det henger nedover. Men den er også en «soft» lås på alle markerte brennvidder, slik at den holder seg der til du tar i litt ekstra når du skal zoome. Det er en veldig smart løsning for det gjør det mye lettere å holde seg på en gitt brennvidde uten at det blir for vanskelig å skifte når noe plutselig skjer.

Zooming kan gjøres på to forskjellige måter. Enten på «gamlemåten» ved å vri på den brede zoomringen. Siden det er en 10x zoom, krever det litt rotasjon, og det er ikke helt enkelt å gjøre i en håndvending. Du trenger antakelig to. Til gjengjeld er den svært presis. Hvis du vil zoome raskere, kan du bare trekke (eller skyve) i tuten på objektivet. Da zoomer du fra den ene enden til den andre på et øyeblikk. Mye raskere, men noe mindre presist.
Sigma 60-600 kommer standard med stativfeste. Det har innebygd Arca-swiss, så du kan sette det rett på de fleste stativhoder. Ikke bare gjør det at du slipper å styre med hurtigplate, men det det gjør også at du ikke kan få vridninger som gjør at plata løsner mens du jobber. Festet kan roteres 360 grader, men det kan ikke tas av uten å løsne fire skruer.


Fleksibilitet
Den mest spennende egenskapen ved dette objektivet er utvilsomt det store zoomområdet, som går helt til 600mm. Vi tok med oss objektivet til Østensjøvann i Oslo for å prøve det på fuglelivet der, og oppdaget fort hvor praktisk dette var. Når du det ene øyeblikket fotograferer en svane som ligger og dupper rett foran deg for så å oppdage en liten andeflokk som kommer inn for landing et stykke unna, er du glad du har brennviddene du trenger tilgjengelig umiddelbart. Dette ville ellers ikke vært mulig uten flere objektiver og flere kameraer.

Det er naturligvis mange anledninger der sånt er praktisk. Fotograferer du hallidrett, vil motivet noen ganger være helt oppi deg og noen ganger på andre siden av hallen. Er du på safari, er den helt genial. Elefanter kan komme veldig nær, mens leoparden er noe mindre, og veldig sky og krever lange brennvidder.

I alle situasjoner der det er vanskelig å forutse hva som venter deg – og hvor, er dette et objektiv du blir veldig glad i. Med mindre du trenger vidvinkel, vil 60-600mm dekke de fleste behov.

En utfordring med fugl i flukt er at du trenger korte lukkertider, og på 600mm trenger du svært korte lukkertider (det hjelper ikke mye med bildestabilisator når det er motivet som beveger seg). Med f/6.3 som største blender krever det en del lys. Det hadde derfor vært ønskelig med større blender, men det flytter budsjettkravene ganske betraktelig.

Nærgrensa er redusert til 45cm på de kortere brennviddene, og det gir en maksimal forstørrelse på 200mm på 1:2,4.


Autofokus
Autofokus er rask og presis, men ikke helt på høyden med det beste av originaloptikk. Likevel klarte objektivet å holde fokus på fuglen når den hadde funnet den. Sony hjelper kanskje til her ved at skuddtakten er maksimalt 10 bilder i sekundet. Det gir kameraet litt bedre tid til å fokusere. På Sony-kameraer med høyere skuddtakt, begrenser Sony selv hastigheten til 15 bilder i sekundet. Dette gjør de på trejdjepartsobjektiver og originalobjektiver utenom GM-serien, for å ikke risikere at bildene blir uskarpe fordi de ikke rekker å henge med i svingene når det går på full fart.



Bildekvalitet
Det var en tid da et 10x zoomobjektiv ikke var spesielt godt på noen brennvidder. Men det vi har sett over mange år, er at for hver generasjon har disse blitt bedre og bedre. Det er også lettere å lage en 10x telezoom, enn en 10x zoom som dekker både vidvinkel og tele.

Denne nyeste utgaven av «Bigma» har blitt et formidabelt verktøy. Ikke bare er den svært fleksibel, som vi har beskrevet over, men den yter meget bra optisk. Den opprinnelige 50-500 manglet for mye på bildekvalitet til at jeg syntes det var verdt det for å få lang zoom. Men denne er helt på et nivå der vanlige brukere kan få svært gode bilder med.

Er den så god som en fast 300mm f/2.8? Nei, men den er nok på nivå med både Sigma 150-600 og Sony 200-600, og for en så lang zoom er det ganske imponerende.

I og med at største blender på lengste brennvidde er f/6.3, så ender man vanligvis opp med å bruke største blender. Men selv her er objektivet meget skarpt. Det er lite å hente på å blende ned.

Objektivet viser svært lite fargefeilbrytninger, selv når vi forsøker å framprovosere det. Hjørneskarpheten er meget god, og alt i alt er det få opplagte svakheter ved optikken på dette objektivet.

Du har ganske god kontroll på dybdeskarpheten på de lengre brennviddene, og bakgrunnsuskarpheten blir ganske pen, blant annet takket være de 9 avrundete blenderlamellene.

Det er en del vignettering på største blender, men det er ganske lett å bli kvitt, uten nevneverdige bivirkninger i Lightroom. Blender du ned til f/11, forvinner det omtrent helt.

De vedlagte bildeeksemplene er enten rett ut av kameraet, eller med et raskt trykk på «Auto» i Lightroom. De fleste bildene får du opp i større versjon ved å trykke på dem.


Konklusjon
Hvis du trenger en telezoom med stort spenn fra korteste til lengste brennvidde, er dette objektivet en skatt. Det er så godt optisk at du ikke trenger å lure på om du skal bruke dette eller en kortere zoom.

Det er selvfølgelig en forskjell på dette og et objektiv til 100 000, men til å koste cirka 28 000 er dette et meget kraftig verktøy.
Kombinasjonen av god optikk, stor fleksibilitet og en svært anstendig pris gjør dette objektivet til et svært aktuelt verktøy til fuglefotografering, safari og en del sport der avstanden til motivet endrer seg mye.

Pluss
+ Svært bra optisk til å være en så lang zoom
+ Meget fleksibel når du trenger å endre brennvidde raskt
+ Liten nærgrense
+ Kan erstatte to kameraer med hvert sitt objektiv
+ Værtettet og robust
+ Prisgunstig

Minus
- Ganske tungt, særlig hvis du skal gå lengre turer
- F/6.3 kan være i minste laget når du har motiv i rask bevegelse
- Finnes kun for L-fatning og E-fatning



_________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken.
L-fatning.
Sony FE-fatning.
 -
 -
 -
 -
Ganske mange brytere til å være på et objektiv.
 -
 -
Lite fargefeilbrytninger å finne, selv under ekstreme forhold.
 -
God skarphet og bokeh. 354mm f/5.6. ISO 800
 -
Kan også brukes til nærbilder. 600mm f/8. Utsnittet ville blitt enda tettere på 200mm
 -
 -
Dybdeskarphet kan brukes til å framheve hovedmotivet, selv med f/6.3 som største blender.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu