En iskald vinterkveld i Tallin. Alle juletrær er samlet til et bål som varmer hele byen. En gammel mann varmer seg så han holder seg varm nesten et år til.
Olavsvaka - våkenatt i Nidarosdomen ved inngangen til Olavsfestdagene. I 2012 var dette natt til 29. juli. Domen var opplyst av kun levende lys. I løpet av natta var mange innom og søkte stillheten. Dette var et behov mange kjente på i denne perioden, uavhengig av religøst ståsted.
Ute ved havet på Jæren i Rogaland har mennesker dyrket jorda og drevet gårdsdrift gjennom utallige generasjoner. I denne bildeserien møter vi mor og sønn i sitt miljø hjemme på gården, en av mange gårder der mer enn tusen år gamle tradisjoner er i endring.
Område er kjent for å inneholde verdens største forekomst av ilmenitt. Et råstoff til verdens pigmentindustri. Brukt til maling, plast, papir og i legemiddelindustrien. Avfallsmassene fra ilmenittproduksjonen var enorme og i tiårene som fulgte ble det en av Bellona sine fanesaker. I første halvdel av 1900 tallet ble avfallet deponert på land, som i denne gruven. Etter 1960 ble avfallsmassene sent ut i Jøssingfjorden og da fjorden var full, ut på Dyngadjupet. Bellona fikk stanset sjødeponiet på slutten av åttitallet. Produksjon av ilmenitt pågår fortsatt, men da med landdeponi for avfallsmassene.
Tuntreet, fra nedlagt ilmenitt gruve, stengt ned i 1965
Irrgrønn mose fra landdeponi, fra nedlagt ilmenitt gruve, stengt ned i 1965
Avfall etter utvinning, fra nedlagt ilmenittgruve, stengt ned i 1965
Naturen tar tilbake bygningsmassen, fra nedlagt ilmenitt gruve, stengt ned i 1965
Denne bildeserien har jeg tatt på Poolworld i Bangladesh, en lokal biljardhall hvor flere ungdommer og voksne tilbrakte mye av hverdagen sin. Det første bildet er arrangert, eller så er resten av bildene tatt uten at jeg har instruert noen av personene.
Bildene er fotografert i Strandhill, Irland. Stranden og denne bakken spiller en stor rolle i lokalmiljøet, der familiene drar ut for lek og samvær.
Bildene er ikke arrangert.
Menneskets avhengighet av naturens rikdommer utfordrer grensene for hva som et bærekraftig miljøutvikling. På den ene siden erkjenner vi vår avhengighet, men på den annen side gjør vi lite for å endre vår atferd. Nye grenser for forholdet med miljøet utformes etter menneskets preferanser.
I bildeserien skildrer jeg menneskets dualitetsforhold til miljøet, der mennesket er både avhengig men likefult en nedbryter av naturen ved sitt grenseløs forbruk av råvarer.
Bildene er tatt fra en reise i byen Iquitos i den peruanske amazonasjungelen tidligere i år. Iquitos er perus største jungelby og er omringet av flere elver, blant annet Amazonas, noe som gjorde dette stedet til det perfekte transitpunktet for råvarene som ble sendt fra hele den peruanske jungelen for så å bli fraktet til hovedsstaden Lima og videre til andre land.
For å berge en truet dyreart, har ildsjeler på ei lita øy utenfor den indonesiske delen av Borneo startet med assistert egghjelp. I sjøen utenfor øya, møtes de over hundre kilo tunge kjempene til parring. Så kryper hunnskilpadden på land og graver ned eggene sine.
Nylagte egg blir samlet inn og plassert i trygge områder, og de nyklekkede skilpaddebabyene får hjelp til å finne sjøen. Bare ca 1 av 500 som når sjøen vil vokse opp.
Et par timers reise unna øya selges skilpadde-egg på et lokalt fiskemarked. Skilpadde-egg regnes som en delikatesse i mange asiatiske land, og skal ifølge svartebørshaiene være "good for papa".
Dager etter at jordskjelvet rammet den østlige delen av Japan 11 mars 2011, økte frykten blant innbyggerne i storbyen Tokyo. Butikker hadde begrenset med dagligvarer og køer til bensinstasjonene kunne strekke seg flere hundre meter. Frykten for nye store skjelv og radioaktivitet preget folket. Byen med over 13 millioner innbyggere var overraskende stille, krisen som pågikk 200 km lengre nord, hadde nå funnet veien til Tokyo.
En fotografisk dokumentasjon på en villet offentlig miljøforvaltning i Norge anno 2012. Det er forsøkt å gi noen eksempler på de miljøresultater en kan få av en slik sentralstyrt, ønsket politikk. Bildene stammer fra områder som omtales som "dalstroka innafor" !
Hvert enkelt bilde kan ha mange tolkninger...
Ingen av bildene er manipulert/bearbeidet eller forandret på i ettertid. Det er også et villet uttrykk for min tanke i denne sammeheng.
Det blir som det blir, ut fra de fotoredskaper en har til rådighet der og da - i samme gate som utviklingen blir som den blir ute i distriktene, ut fra de forutsetningene sentralmakten gir distriktene.
Nyksund 1992 og 2009. Fiskeværet utviklet seg til en spøkelsesby etter 1970. Turisme har imidlertid de siste par årtier gitt stedet en renessanse og fasadeløft.