Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jan Erik S.
Takk for nok et godt skråblikk med fine bilder til!

Jeg gikk og ventet på Sony NEX-6. Når jeg håndterer et nytt kamera for første gang, sjekker jeg alltid hvordan det føles og det å gjøre enkle innstillinger uten å lese noen manual. På NEX var det menyer og greier, på Fujifilm X-serie er alt lett tilgjengelig. Jeg endte opp med X-E1 med zoom og 35mm f 1.4. En annen grunn til at jeg valgte Fujifilm fremfor NEX var at til NEX finnes det svært få gode objektiver, mens Fujifilms X-serie har bare gode til svært gode objektiver. Sikler litt på 14mm, og hvis de holder det de lover i "lens roadmap" så er det mye å glede seg til.

For oss som har fotografert noen år, er det befriende med et kamera hvor man ikke har den intense følelsen av at det er en datamaskin mellom eget hode og kameraet. Jeg synes "analogfeelingen" er veldig god, selv om det naturligvis sitter en datamaskin i disse kameraene også.

Ingen av kameraene i X-serien er actionkameraer. Men til gjengjeld er de inspirerende og gir meg lyst til å bruke tid på hvert motiv. Det er det jeg kaller fotoglede.
6.4.2013
Geir B.
Kenneth: Takk for inspirende tilbakemelding. På mange måter har du rett i at Skråblikkene er tilbakeblikk, jeg er jo på ingen måte "først ute" med mine kameraomtaler. Derfor er det oppmuntrende å høre at bildene er inspirende, det er jo (egentlig) det det hele handler om: 1. Å se motiver og trykke ned uløseren og 2. fremkalle opptakene til individuelle, fotografiske uttrykk.

Erlend: Det er alltid utviklende å diskutere med deg fordi jeg vet at dine kommentarer er basert på sann kunskap og fordomsfri vurdering. Derfor har vår passiar om søkermulighetene i X-Pro1 vært viktige for meg og (forhåpentligvis) også for de som har lest det du skriver. Derfor sier jeg "tusen takk" for at du følger opp med flere, påfølgende refleksjoner.

mvh
Geir

1.3.2013
Kenneth M.
Alltid spennende lesing de tilbakeblikkene dine, Geir. Tekstene er spennende da du kommer med dine meninger og ikke rent teknisk svada. Når du underbygger historien med slike bilder får jeg lyst på nytt kamera, hver gang. :)
Bildene du henter frem under testingene dine er imponerende, og ikke minst inspirerende.
Gleder meg allerede til det neste skråblikket.

Kenneth
1.3.2013
Erlend S.
Geir, at søkeren er vesentlig kan jeg ikke bli mer enig i. Når det kommer til stykket så har de fleste kameraene nå så god brikke, og det finnes så god optikk at det holder til fin profesjonell kvalitet.

Søkeren er jo også det som er mest spesielt med x-pro 1. Det er det første kameraet med utskiftbar optikk og tre søkere (bakskjerm, evf og gjennomsiktsøker),

Så fokus på søkerene er jo vesentlig når man snakker om Fujifilm x-pro 1.

Søkeren påvirker også ekstremt mye arbeidsfølelsen med kameraet, og dermed også arbeidsmåten.

Hele fotograferingsopplevelsen er jo registrering av det man ser, i eller utenfor søkeren.

Bildekvalitetsopplevelsen kommer forresten mye etterpå, gjerne når man drar bildet gjennom rawprogrammet, som hos meg er Capture One 7.02 for Fujifilm og Nikon. Det er en annen opplevelse, og da teller det plutselig hvordan det var med optisk kvalitet , brikka, etc.
28.2.2013
Geir B.
Heisann, Thomas: Tusen hjertelig takk for en ekstraordinært generøs tilbakemelding. Det er selvsagt utrolig inspirerende å høre og noe som ansporer til å slå kloa i nye modeller. Dessuten er det fint å høre at jeg virker nøytral (selv om jeg vet at min forkjærlighet for store, optiske søkere nok er i tydeligste laget ) ? :-)

Hei, Tom: At det ble litt (vel) mye fokus på søkeren er et resultat av at ulike fotografer vurderer søkerens beskaffenhet på ulike måter. Selv mener jeg det er den (absolutt) viktigste delen av brukergrensesnittet når man bruker et kamera. X-Pro1 er et mer spesielt kamera enn X-E1. Derfor er sistnevnte nok lettere å bli fortrolig med, rett og slett fordi det er et mindre komplekst kamera.

Takk for oppfølging, Erlend, diskusjonen oss i mellom avslører at det er ulike grunner for at ulike fotografer vurerer ulike kameraer på ulike måter ? :-)

Mvh
Geir
28.2.2013
Thomas N.
Igjen må jeg bare skryte av skråblikkene dine. Det er som vanlig "en fest for både øye og... vel, øye?. Bildene er absolutt nydelige, språket er godt og drivende. Entusiasmen for BILDET som mål, og kameraene som verktøy er så utrolig mye bedre enn det de fleste andre nettsteder og fotoblader kan skilte med - uten at det for din del går på bekostning av teknisk informasjon og kunnskap. Det er rett og slett utrolig knall å lese skråblikkene.

En annen ting er at du alltid (for meg) virker åpen og nøytral i dine beskrivelser. Som regel (det være seg på nett eller i blader) så har artikkelforfatterne en åpenbar kjærlighet til et merke/kamera og ikke helt klarer å løsrive seg fra det. Selv om du også har dine favoritter (og er åpen og tydelig i så måte - BRA!), synes jeg du mesterlig klarer å unngå å være forutinntatt og enspora i dine blikk på alle tenkelige og utenkelige merker og modeller.

takk;)
26.2.2013
Tom S.
Jeg er enig at søkeren er den store forskjellen mellom X-Pro 1 og X-E1. Men for meg er søkeren bare en liten del av helheten; så jeg synes kanskje at det blir litt mye fokus på den.

Det var dog interessant å lese om Erlend sin fokuseringsmetode. Det må jeg prøve ut selv.

For meg, så er ikke X-E1 kun et av mange speilløse der ute. Jeg har brukt speilløst i 3 år nå, og kan trygt si at X-E1 hører blandt de mer interessante der ute. De som slår meg som forfriskende og anderledes, er no-fuss ergonomien, fin og skarpt optikk til fornuftig pris, og en enestående bildebrikke.
26.2.2013
Erlend S.
Geir. Det at X-pro 1 mangler diopterjustering er en alvorlig mangel, som jeg ikke kunne forestille meg at fantes før jeg leste om det nå, som graver bort mye av fokushjelpemiddelfordelen til Fuji x.

Den største fordelen med evf på øyet er jo nettopp at man har diopterjustering og slipper å bruke lesebriller.

Jeg leste ett innlegg her der det heldigvis blir opplyst at slikt skaffes som tilleggsutstyr, men jeg er evig takknemlig for at jeg ikke selv kjøpte et kamera med slik mangel.

Lupefunksjonen på x-100 er såpass god, og evf på x-pro 1 skal jo være på høyde med x-100. Derfor er sannsynligvis x-pro1 med tillegsutstyrsdiopterokular et kamera som gir like god fokuspresisjon, og det anser jeg som svært bra.

Som du skjønner fokuserer jeg først og fremst på fokushjelpemidlene. Ikke minst fordi flertallet av de bildene mine som jeg ikke er helt teknisk fornøyd med har blitt fokusert littegrann feil. For meg er altså lupa ett fantastisk hjelpemiddel.

En annen grunn til at jeg vektlegger EVF foran gjennomsiktsøkeren er at jeg i praksis nesten allltid brukte EVF på x-100.
26.2.2013
Geir B.
Erlend, jeg tror det er viktig å være klar over at X-Pro1 og X-E1 i prakis fremstår som to overraskende forskjellige kameraer, selv om disse to kameraene har samme brikke og utseendemessig er ganske like. Det er derfor ikke riktig (slik jeg vurderer det) å trekke konklusjoner om hvordan X-Pro1 fremstår ved kun å bruke X-E1.

At X-E1 er litt mindre har liten praktisk betydning, de er også betjeningsmessig ganske like. Men X-Pro1 har ikke diopterjustering, det har X-E1. X-Pro1 har en videosøker med en oppløsning på 1,4Mp, X-E1 har fått en oppgradert videosøker med bedre dynamikk og en oppløsning på 2,1Mp. Fordi X-E1 kun har ett brukergrensesnitt så forstyrres man ikke av to ulike designfilosofier rett og slett fordi man slipper å bytte mellom ulike grensesnitt.

Å sammenligne X-E1 med Leica sine M-modeller synes jeg (også) er unaturlig, men fordi X-Pro1 (og X100) nettopp har en optisk gjennomsiktsøker er det helt naturlig å vurdere dem opp mot ulike rammesøkerkameraer.

X-Pro1 er derfor faktisk et mye mer spesielt kamera enn X-E1. Slik jeg ser det så er sistnevnte "kun" et blandt mange speilløse systemkameraer, mens X-Pro1 med sin hybride søker faktisk har hogd ut en helt egen kameratype.

mvh
Geir

PS
Jeg er enig i at alle FujiFilm sine modeller skiller seg ut, og jeg har allerede skrevet om X100, X10 og X-Pro1. Dermed er FujiFilm sine kameraer godt representert i Skråblikkserien, men det kan likevel synes som om det er nødvendig å gjøre en tilsvarende gjennomgang av X-E1 også ... vi får se, det er mange spennede modeller som frister der ute ... :-)
26.2.2013
Erlend S.
Jeg føler altså at Hele x-serien til Fujifilm er noe annet enn det meste på markedet, og gjetter uten å ha prøvd det at Sony Nex 6 er det mest belektede. Jeg Bruker jo elektronisk på øyet søker (EVF) og for meg så er gjennomsiktsøkeren jeg kjenner fra X 100, og trolig også x-pro 1 en nødløsning til bruk der lagging i EVF ikke er greit.

For meg er ett hovedpoeng med Fujifilm x EVF søkerene( og derfor landet jeg på E-X1, i stedet for X-pro1)

Et kamera har noen hovedoppgaver, og de moderne 16x24mm -kameraene har en ekstremt detaljsamlende brikke. Utfordringen for meg er rett og slett å treffe eksakt med fokusering. Det jeg trenger er rett og slett lupe. Dette har Fujifilm løst med sin EVF, der jeg bare trykker inn en knapp mens jeg har en diopterkorrigert søker på øyet. Jeg kan finfokusere uten å ta øyet vekk fra søkeren for å kikke på liveview på en bakskjerm med evt. Fokuslupe eller lesebriller.

Jeg har kameraet på manuellfokus kjører motorfokus først, og deretter trykkker jeg inn lupa og finratter fokus med fokusringen.

For meg har Fujifilm fire spisskompetanser, nemlig fin optikk, god bildebrikke, ergonomisk lupefokusering, og kompakthet/lav vekt.

Gjennomsiktsøkerene er trolig mye viktigere for andre enn meg, som driver mer med foto av ting som rører på seg, og de er sikkert fine hjelpemidler der. Til gjennomsiktsøkeren så antar jeg at autofokus passer oftest, eller eventuelt motorkjøring av manuellfokus.

Jeg føler at Leica fremelsker en annen arbeidsmåte/arbeidsflyt, siden det er ett gul flekk rammesøkerkamera. Forbehold; jeg har vel ike rørt noe nyer Leica enn M4, og mangler Leicaerfaring.

For ett par år siden prøvde jeg å sette opp ett Nikon lettsystem rundt Nikon D3100. Jeg likte ikke det, og jeg vet nå hvorfor. D3100 mangler den finfokuskontrollen i "på øyet søker" som Fuji x-serien har.

Jeg vil tro at du vil ha en dårligere følelse av fokuskontroll på aps-c dslr enn du har på 24x36mm dslr. Detaljene blir rett og slett for små i dissse små dslr. Defor er EVF med lupefunksjon det helt stor for meg, ikke minst på mindre formater.
26.2.2013
Lars A.
Ryktene om Adobe stemte, så gode nyheter for oss som skyter RAW med X-pro1 og bruker Lightroom/ACR.Nyeste betaversjon (Lightroom 4.4/ACR 7.4) har betydelig bedre støtte. :)

Manuell fokus med firmware 2.0 og senere er en god del bedre enn den som er brukt i testen. Men det er fortsatt "focus by wire" med Fuji's egne objektiv, så gamle Leica brukere vil nok savne finger følelsen. Avstandsskalaen i søkeren hjelper meg å se hva som ramler innafor fokusområdet.

Erlend: "Litt treigere enn dSLR"... Ikke bare litt, spør du meg. Jeg har riktignok Canon 7D og er rimelig bortskjemt med både skuddtakt og autofokus. Men greia er at jeg bruker de kameraene til forskjellige ting. Etter de nye firmware synes jeg ikke Fuji'n er treg, hverken oppstart, responstid, autofokus osv.. Men for fugler, sport - ting som beveger seg med en viss hastiget - ja da bruker min 7D. For alt annet, Fuji :)
26.2.2013
Geir B.
Pan: Takk for hyggelig tilbakemelding ... kanskje ... :-)

Erlend: At X-Pro1 ikke "bør" sammenlignes med Leica var en overresakende henstilling, for det "kan" jo sammenlignes med Leica ? og det er nettopp det jeg har gjort. Det gjør jeg (som jeg også skriver i artikkelen) både fordi X-Pro1 (så tydelig) kopierer M-kameraets utseende og fordi jeg hadde håpet på at dette var et rammesøkerkamera ? :-)

Du sier du aldri har tatt i X-Pro1, men har erfaring med X-E1 og X-100. Etter min mening er X-Pro1 så forskjellig fra E-X1 at de fremstår som to svært forskjellige kameraer (og jeg lot derfor være å å skrive en paralellartikkel om dem samtidig). På den andre siden vil jeg si at X-Pro1 er som et (forstørret) X-100 med mulighet for utskiftbar optikk.

Men ulikt deg klarer jeg ikke å bli fortrolig med "manuell" fokusering, det er (etter min vurdering) så plundrete at jeg rett og slett ikke har sett meg tjent med å bruke den muligheten i særlig grad. En av grunnen til at jeg er så kritisk mot X-Pro1 (og X-100) på nettopp dette punktet er at jeg bruker et annet digitalkamera (med videosøker) som tar manuelle Zuiko OM-objektiver (via adapter) - da går manuell fokus som en lek: Jeg vrir fokusringen og ser plasseringen av skarphetsplanet direkte i søkeren. Hvorfor ikke det er like lett med FujiFilm sine nyutviklede løsninger er (for meg) en gåte.

Hvis det bare var at X-Pro1 er "litt treig" så skulle jeg ikke sagt så mye (mer), det som imidlertid forundrer meg er hvordan ulike utfordringer er løst og ulike løsninger er designet. Hvis du leser det jeg skriver om vising av blenderverdi og justering av blender (det er f.eks. ulike farger og ulik tekstplassering i optisk søker og videsøker) så forstår du (kanskje) hva jeg mener .

Men det er fint at du kommer med dine vurderinger, det viser tydelig at mine innvendinger kan være til å leve med og at X-kameraene til FujiFilm settes pris på av vesentlig proffere fotografer enn meg ? :-)

mvh
Geir
25.2.2013
Erlend S.
Jeg har aldri tatt i x-pro 1, men har brukt lillesøster X-E1 i ett par uker nå. Og x-100 kjempelenge.

Jeg tror ikke x-pro 1 bør sammenlignes med Leica. Det er noe annet. Først og fremst mener jeg at disse kameraene er mye detaljering pr gram, og et alternativ for den som ønsker godt detaljerte bilder uten å bære noe særlig.

Jeg mener at de er litt treigere enn Dslr, men vinner hurtighet på at man orker å ha de rundt halsen.

Glass-søkeren mener jeg er et hjelpemiddel som er kjekt når man vil unngå lugginga i elektronisk søker. Jeg har valgt bort glasssøker, fordi jeg ikke bruker den noe særlig, slik jeg fotograferer.

Elektronisk på øyet søker er ett vesentlig hjelpemiddel, som i praksis gir liveview uten briller. Disse kameraene har så ekstrem ddetaljering at fokus føles temmelig kritisk, og derfor blir ofte manuellfokus med elektronisk lupe på øyet brukt.

Jeg bruker nesten bare manuellfokus, som jeg motorkjører med ael-afl-knapp. Når jeg forstår at finfokusering skal til, så etterjusterer jeg med fokusring og lupefunksjon.

Jeg valgte x-E1 med 18-55 2.8-4 zoom , og fant ut at zoomen absolutt holder mål. Til zoom er elektronisk søker greiest.

Jeg føler at disse kameraene bør anses for å være litt treigere enn større og tyngre Dslr, samtidig som den optiske bildekvaliteten er fullt på høyde.

Hvor lett og lite kan ett kamera være , og samtidig levere fullkvalitet? Hva er lett nok? Utgangspunktet mitt er Canon S 90. Det er lett nok, men bildekvaliteten er ikke like ren , rik og detaljert som på større DSlR. Når de speilløse kom i 16x24 format, så var plutselig de helt oppe på dslr-nivå i detaljering, men ikke i fart.

Jeg synes at de speilløse 16x24mm er en herlig mulighet til å kunne fotografere med full detaljering, god optikk og full teknisk kontroll, og gjetter at Fujifilm er optisk ledende nå , ved siden av Leica. Fujifilm vil for meg vinne over Leica, og ofte større dslr, fordi jeg prioriterer presis fokusering, og trenger lupefunksjonen i "på øyet søker".

Konkurrenten er vel i første rekke Sony Nex 6, som jeg ikke har kjennskap til.

25.2.2013
pan a.
Veldig bra allt, bilder og omtale. Kanskje du kunne skrevet om
x e-1 også samt objektivene. Hilsen Pan
24.2.2013
Geir B.
Vedr. likheter med X-E1: Planen var (opprinnelig) å skrive en parallellartikkel om X-Pro1 og E-X1 fordi disse tilsynelatende fremstår som ganske like. Men jeg konstaterte ganske raskt at søkerne er svært forskjellige (X-E1 sin videosøker er bedre, men den mangler optisk søker). Dermed fremstår disse to kameraene med ganske ulik personlighet og (derfor) som svært ulike. Jeg valgte derfor å konsentrere meg om X-Pro1.

Vedr. kjølhaling: Jeg må innrømme at rett før artikkelen "gikk i trykken" så luket jeg ut et par kritiske avsnitt, dessuten modererte jeg en del innvendinger jeg har mot den hybride søkeren ? jeg hadde nemlig lyst til å konkludere positivt. Jeg håper nemlig at X-systemet er "liv laga" og at det kommer en variant av X-Pro1 med ekte rammesøker. Jeg synes dessuten (ulik de fleste andre, ser det ut for) at Lightroom gir gode resultater.

Vedr. kontinuerlig fokus: Som Jon påpeker så fant jeg ut at når kameraet står på "kontinuerlig fokus" så "jager" fokus uten at jeg trykker ned utløseren. Det synes jeg er en besynderlig løsning. Heldigvis er det egen knapp for direkte valg mellom ulike fokusmodus slik at dette kan velges bort.

mvh
Geir
23.2.2013
Jon R.
Jo, men x-p1 har jo det. Foran på skrå til venstre nedenfor objektivet velger man mellom AF, continuous AF (som er den du etterlyser, Torbjørn V) og M. Man behøver ikke innom noen menyer i det hele tatt, bare flikk hendelen over til "C" så er du i havn :-)
23.2.2013
Torbjørn V.
Ang. autofokus som kontinuerlig søker når kameraet er på er det slik på bl.a. OM-D at man kan velge i menyen om fokus skal være "aktiv" og søke selv om man ikke rører utløserknappen, eller om den bare skal aktiviseres når man trykker ned utløserknappen. Det er vel ikke urimelig at det er slik på Fuji sine kameraer også?

Ellers synes jeg det er veldig kjekt og interessant å lese dine skråblikk - det er sjeldent bare lovord, men du tar også med "drawbacks" o.l.
23.2.2013
Lars A.
Geir Brekke, ingen behov for kjølehaling! :). Det var en god gjennomgang av kameraet ellers, og godt skrevet som alltid. Det har noen rariteter fortsatt etter fimware 2.03, men ingenting som ødelegger gleden med å bruke det. Autoiso er fortsatt ubrukelig i aperture modus f.eks pga man kan ikke stille inn laveste tillate lukkertid og den kameraet velger er for lav, slik du også skriver. Etter så mange oppgraderinger er det rart de ikke har fikset det. Personlig bruker jeg ikke autoiso uansett.

Ryktes enda bedre støtte for raw til dette kameraet (og XE-1) i Lightroom til mandagen... Men skeptisk til det ryktet. Men man kan håpe.
23.2.2013
Tom S.
Morsom lesing dette; jeg driver akkurat å tester ut en X-E1 og kjenner igjen en del av kommentarene.

Med unntak av søkeren da; jeg har blitt meget glad i video-søker, da jeg får all informasjon jeg trenger rett på øyet (bla.a. histogram). Så for meg er ikke hybridsøkeren uinteressant. Men ettersom jeg er venstre-øye-dominant, så har jeg ingen fordel av at søkeren er i venstre hjørne. Og så finner jeg det upraktisk når jeg tar bilde i høydeformat (Nå er ikke 2:3 et ideelt format for høydeformat, men det er en annen diskusjon).

Det som slår meg er, bildekvaliteten til sensoren og skarpheten og gjengivelsen til objektivene jeg har prøvd (18-55mm f/2.8-4 zoom og 25mm f/1.4). For en som ikke er så glad i å bære tungt er disse kameraene veldig gode alternativer til fullformat speilreflekser med kilotunge objektiver dandert av rød elller gul ring. Noe billigere blir det også ;)
22.2.2013
Geir B.
Tusen takk for fyldige og relevante tilbakemeldinger.

Jeg håper det kommer tydelig frem at jeg er fasinert av FujiFilm sin ufortrødne tvikling av nye kameramodeller (konsepter). Men jeg er samtidig overrasket over at FujiFilm sender fra seg nye modeller som nærmest virker som prototyper når det gjelder betjeningsmessige løsninger.
Jeg forstår at det er en svakhet (ved artikkelen) at jeg har benyttet "gammel" firmware, jeg vet nemlig at oppgradering til V2 vil forbedret fokushastigheten (dette er også nevnt i teksten).

Men siden kameraet jeg fikk i hende(ne) hadde V1, var jeg interessert i å finne ut om X-Pro1 (ved introduksjonen) var forbedret i forhold til X100 (som har samme hybride søker og nesten identisk betjening). Overraskelsen min var faktisk stor da jeg fant ut at jeg hadde de samme innvedingene mot X-Pro1 som jeg hadde mot X100. De er begge spennende konsepter, men ingen andre kameraer har klart å utløse min frustrasjon på samme måte som disse to modellene ? gggrrr ? :-)

Samtidig vil jeg hevde at mange av mine "påpekninger" ikke er påvirket av firmware-versjon, men handler om "day to day"-betjening, fysisk utforming og teknologiske valg. Det er selvsagt synd hvis mine synspunkter fører til at noen avventer med å kjøpe dette kameraet, samtidig er det relevant å peke på de tingene jeg synes ikke er ? vel ? strømlinjeformet.

Jeg er selvsagt fornøyd med at bildene blir nevnt. Jeg har tatt mange bilder denne gang (jeg har brukt kameraet over en periode på 7-8 uker), men har egentlig tatt bilder i et relativt begrenset antall ulike situasjoner. Jeg har imidlertdi tatt mange bilder i hver situasjon, ikke minst for å etterprøve mange av de forholdene som har utløst enkelte ? eh ? ukvemsord for å etterprøve om det er jeg eller kameraet som mest trenger en etterjustering.

Med kommentaren om at V2 vil gjøre X-Pro1 til et kjappere, mer presist verktøy håper jeg at behovet for å kjølhale undertegnede kan utsettes til utpå vårparten ? :-)

mvh
Geir
22.2.2013
Børge W.
Her var det ekstremt mange klassebilder Geir! Jeg fikk aldri like mye ut av kameraet som du har fått, men jeg fikk allikevel følelsen av at jeg hadde en uslepen diamant mellom hendene. Den har nå vandret videre til grønnere enger og et hjem hvor den blir satt mer pris på:)
22.2.2013
Tomas W.
Takk for en avklarende artikkel Geir! Jeg vurderer etter å ha lest ditt skråblikk ikke lenger å kjøpe dette kameraet, men beholder heller et av Leica-barna mine.
22.2.2013
Jon R.
Jeg har også brukt x-p1 i noen måneder nå og er veldig fornøyd med mye. Det er et småeksentrisk kamera på mange måter og krever noe tilvenning - men tilvenningen gir avkastning i stor brukerglede. Uten tvil. Og styrkene i kameraet går lett utenpå svakhetene.

Jeg bruker 35mm linsen og er strålende fornøyd med den, men med croppingen av sensoren blir det bort imot 53mm, og det betyr at man veldig fort kommer tett innpå objektene - så jeg gleder meg til å prøve en linse med noe mindre brennvidde. Det skal komme en lyssterk (f1,4) 23 mm linse til høsten (eller våren 2014) som jeg har forventninger til. Den tilsvarer 35mm i fullformat.

Ett problem jeg har merket meg utover det som er nevt ovenfor med bruk av autoISO er at noen av knappene på høyre siden av kameraet er for lett å trykke på ved uhell, og da låses kameraet på en måte som gjør at øyeblikket fort kan være forbi. Enda mer utsatt er eksponeringskompensasjonshjulet på toppen. Det er svært ofte jeg har kommet borti og vridd det ut av stiling på en måte som over- eller undereksponerer bildet uten at det er tiltenkt. Det hadde vært ok om dette hjulet hadde en form for låsing slik hjulet for lukkertid har.

Utover det er x-p1 et deilig kamera på mange måter. Jeg har ikke vært borti noe kamera som produserer bedre JPEG-filer - særlig i sort/hvitt. Og det kan være en fordel, da det ikke er mange bildebehandlingsprogrammer som takler raw-filer fra x-prosensoren ennå. Men det kommer vel det også, etter hvert :-)
22.2.2013
Lars A.
Har brukt Fujifilm X-Pro1 siden i fjor sommer med 18mm og 35mm. Og det er utrolig fornøyd med det.

Fin artikkel, og jeg vil gjerne si en par ting. Firmware som artikkelforfatteren har brukt er gammel. Etter Firmwareoppgradering 2.00 så ble kameraet merkbart raskere i alt det foretar seg, oppstart, skriving til minnekort og minst autofokus.

Manuell fokus er også mye bedre, mer responsivt, færre snurringer på foksuringen er nødvendig på både 35mm og 18mm objektivet. Dt neste objektivet som kom nå har avstandsskala på objektivet i tillegg, men uvisst om de neste som kommer senere får dette også. Personlig venter jeg på en 23mm (tilsvarende 35mm FF). :)

Å trykke på kommandohjulet under manuell fokus gir ikke 5x forstørring som artikkelen sier. Det pleide å gi 10x - med den firmware som er brukt i artikkelen. Etter firmware 2.00 ble det mulig å velge mellom 10x og 3x, noe som er hendig da 10x kan ble vel nær.

Kameraet ble "nytt" for min del etter 2.00 oppgraderingen, og en del av forfatterens merknader om bl.a. autofokus stemmer ikke. Den er blitt vesentlig raskere, og den treffer nøyaktig. Og kameraet er mye mer responsivt.

Det er forøvrig også viktig å sjekke at objektivene har siste firmware. Etter 2.00 har det kommet fler, med ytterligere forbedringer (og retting av feil). Vi er nå oppe i versjon 2.03.

Justerbart diopter kan man få kjøpt ved siden av. Burde vært standard, men det finnes i hvert fall. Det er også kommet et 18-55mm zoom objektiv, og det får gode omtaler på nettet. Skarpt. Lysstyrke f/2.8-4.0. Autofokusen på dette er enda raskere enn 18mm og 35mm objektivene. I praktisk bruk bør man da bruke det elektroniske søkerbildet med zoomobjektivet.

Flotte bilder i artikkelen!
22.2.2013
Ole Martin H.
Vedr. auto-ISO har jeg samme erfaring med X10, den prioriterer ofte for lav ISO som gir for lang lukkertid med bevegelsesuskarphet.
Dette medfører at man lett får ødelagt bilder, som hadde vært ungått om den hadde justert opp litt.
Så det anbefales å bruke manuell ISO for best kontroll
22.2.2013
Lasse M.
Imponerende kvalitet på de bildene.
22.2.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu